Ски центар ,,Копанки,, – Пелистер

Ски центар ,,Копанки,, – Пелистер

ОД УТРЕ ЗАПОЧНУВА СКИ – СЕЗОНАТА ВО СКИ – ЦЕНТАРОТ „КОПАНКИ”

Од утре, официјално, започнува новата скијачка сезона во Ски – центарот „Копанки”. За таа цел, ги покануваме сите љубители на скијањето и снегот, утре, со почеток во 9 часот да ни се придружат и заедно го означиме свечениот почеток на новата скијачка сезона на Пелистер.
Скијачкиот центар е целосно подготвен и екипиран за непречено и безбедно функционирање на ски-терените. Спроведени се редовните технички подготовки и активности за почеток и тек на новата скијачка сезона, извршено е обележување на постојните патеки, a скијачките терени се подготвени со помош на машините за подготовка на скијачките патеки. За утрешното скијање во функција ќе бидат ставени двете жичарници и ски – лифта во ски – центарот „Копанки”. Работното време на Ски – центарот „Копанки” е од 9 до 15,30 часот.

И годинава ќе важат истите цени на ски – билетите. Сезонскиот билет е 4.000 денари, дневен билет чини 300 денари, тридневен 600 денари, билет за едно возење со жичарница чини 100 денари, a тридневен пакет аранжман од три полни пансиони во хотел „Молика”и тридневен ски – билет е пo цена од 5.500 денари. Новина од оваа година е можноста на користење на услугите на снеготапкач пo цена од 6.500 денари од час.

Be очекуваме заедно да започнеме уште една успешна скијачка сезона!

Скопје, 04.01.2019

Информација за сите љубители на зимските спортови!!!
Ски центарот Копанки се става во функција од 23.03.2018 (петок)
Ве очекуваме!!!

Ски центарот ,, Копанки “ за гостите и посетителите кои ги очекува располага со две постројки кои се комплетно реновирани и ставени во функција и тоа:

Жичарница и ски стаза “ Бегова Чешма – Копанки“

 • Должина на комплетната постројка 680 метри
 • Почетна станица на надморска висина 1400 метри
 • Крајна станица на надморска висина 1610 метри
 • Број на корпи со две седишта 68
 • Капацитет за превоз на патници 500 на час
 • Просечен нагиб 36 %

Ски – Лифт и ски стаза ,, Копанки “

 • Должина на комплетната постројка 580 метри
 • Почетна станица на надморска висина 1610 метри
 • Крајна станица на надморска висина 1800 метри
 • Број на сидра за влечење 45
 • Капацитет за превоз на скијачи 700 на час
 • Просечен нагиб 38 %

ЦЕНОВНИК НА СКИ БИЛЕТИТЕ ЗА СКИЈАЧКИТЕ ЦЕНТРИ  КОПАНКИ И ПОПОВА ШАПКА

 – СЕЗОНА 2017/2018

Бр.

Ски центар “КОПАНКИ”

ЦЕНА

1

ТРИДНЕВЕН ПАКЕТ АРАНЖМАН (Полн Пансион и Ски билет)

5.500 ден

2

ДНЕВЕН СКИ БИЛЕТ

300 ден

3

ТРИДНЕВЕН СКИ БИЛЕТ

600 ден

4

ДЕТСКИ СКИ БИЛЕТ

200 ден

5

ТРИДНЕВЕН ДЕТСКИ СКИ БИЛЕТ

450 ден

6

СЕЗОНСКИ СКИ БИЛЕТ

4.000 ден

7

ДЕТСКИ СЕЗОНСКИ СКИ БИЛЕТ

3.000 ден

8

БИЛЕТ ЗА ЕДНО ВОЗЕЊЕ – ЖИЧАРНИЦА (Молика-Копанки)

100 ден

9

СЕЗОНСКИ СКИ БИЛЕТ за Попова Шапка и Копанки

 10.500 ден

 

Бр.

Ски центар “ПОПОВА ШАПКА”

ЦЕНА

1

ДНЕВЕН СКИ БИЛЕТ (Јануари 2018)

ДНЕВЕН СКИ БИЛЕТ (Февруари 2018)

800 ден

700 ден

2

ПОЛУДНЕВЕН СКИ БИЛЕТ

600 ден

3 ТРИДНЕВЕН* СКИ БИЛЕТ 1.800 ден

4

СЕДУМДНЕВЕН СКИ БИЛЕТ

5.000 ден

5

СКИ БИЛЕТ ЗА НОЌНО СКИЈАЊЕ

500 ден

6

ДЕТСКИ СКИ БИЛЕТ

400 ден

7

СЕДУМДНЕВЕН ДЕТСКИ СКИ БИЛЕТ

2.100 ден

8

СЕЗОНСКИ СКИ БИЛЕТ

(Купен до 25.12.2017 / после 26.12.2017)

9.000 ден / 10.000 ден

9

ДЕТСКИ СЕЗОНСКИ БИЛЕТ

6.000 ден

10

БИЛЕТ ЗА ЕДНО ВОЗЕЊЕ (Церипашина)

200 ден

  * Тридневниот ски билет важи само за гостите кои користат минимум три пансиони во хотелите на ЕЛЕМ ТУРС на Попова Шапка.

Напомена:

 • Полудневниот билет важи од 12:00 часот
 • Детскиот билет е за деца до 12 години
 • Работно време на ски центрите: од 09:00-15:00 часот, викенд: 09:00– 16:00 часот
 • Ноќното скијање ќе се одвива во терминот од 19:00 – 22:00 часот

Flaer zima2011 2012

Историјат на ски центар Копанки

Ски центарот ,, Копанки “ е свечено пуштен во употреба на 04 . 11 1975 година по повод денот на ослободувањето на градот Битола , со пуштање во употреба на жичарницата од потегот на месноста ,, Бегова Чешма ,, до локалитетот ,, Копанки,, .

Комплетната изградба на жичарницата во тој период е како резултат на волјата и желбата на граѓаните од Битола , кој преку референдум за месен саподопринос на општината Битола со средства на граѓаните на општина Битола беше реализиран комплетниот проект и поставена комплетната конструкција од производителот ,, Помагалски ,, – Гренобл – Франција.

Во истиот период беше поставен и детскиот Ски – Лифт ,, Пионир кој се наоѓа во потегот од локалитетот 7 Кладенци – до патот и почетокот на жичарницата на локалитетот ,, Бегова Чешма,,.

Транспортот на двете постројки беше извршен со помош и во организација на транспортното претпријатие ,, Транскоп ,, Битола – меѓународен транспорт и шпедиција, додека сите неопходни царински формалности , подготвувањето на целокупната документација за увоз на постројките беше организиран од страна на членовите и претседателот на Скијачкиот Клуб Пелистер од Битола.

Свечената употреба на двете постројки на 04.11.1975 година , во присуство на голем број гости, и претставници на општината и републиката , го пушти г-дин Љупчо Спирковски член на Скијачкиот Клуб Пелистер од Битола и репрезентаитивец во скијање на Република Македонија.

Веќе во 1985 со помош на големиот број ентузијасти , планинари , граѓани од Битола и со помош на жителите од потпелистерските села се оспособи стазата над локалитетот Копанки до месноста викана Извидница на надморска висина од 1600 – 1800 метри . Во организацијата при набавката и обезбедувањето на средствата за оваа стаза се погрижи ,, Самоуправната Интересна Заедница ( СИЗ ) за Детска Заштита при општина Битола , со набавка на комплетна конструкција и постројка на Ски Лифтот на тој потег. Оваа инвестиција под погровителство на СИЗ-от за Детска Заштита беше набавена од словенскиот производител на ваква опрема ,, Лесна ,, од Словен Градец Република Словенија.

 • Од 1982 година до 1986 година со Ски Центарот стопанисува Рекреативниот Центар – Пелистер – Нижеполе.
 • Од 1986 – 2001 година со Ски Центарот Копанки стопанисува ,, Детското Одморалиште – Пелистер, под покровителство на Министерството за Труд и Социјала на Република Македонија.
 • Од 2001 година – 2002 година со Ски Центарот Копанки стопанисува Јавното претпријатие ,, Стрежево,, – Битола.
 • Од 2002 година до 2005 година со Ски Центарот Копанки стопанисува Приватното Претпријатие ,, Барни ,, од Битола како концесионер на планинарскиот дом Копанки и ски стазата.
 • Од 2005 година до 2007 година со Ски Ценатарот Копанки стопанисува приватната фирма ,, Грандинг ,, – Скопје.

Периодот од 2006 година до Декември 2011 година е најтешкиот период за Ски Центарот Копанки и за граѓаните и вљубениците на Пелистер, кога Ски Центарот Копанки воопшто не е ставен во функција. Но веќе во почетокот на 2011 година се почуствува потребата некој да застане зад подготовките кои во текот на летото 2010 и 2011 година во голема мера се остварија со поддршка на АД ЕЛЕМ Скопје и нејзините подружници.